Günümüzün kurumlarının elinin altında, çalışanlarının daha verimli olmalarını destekleyecek bir çok araç mevcut olsa da, bu sihirli araçlar, yanlarında belirli maliyet ve riskleri de getiriyorlar. Veri miktarı katlanarak artarken, kurumlar toplanan verilerden, hassas veri içeren belgelere kadar bu veri dağlarını doğru bir şekilde idare etmek ve korumakla yükümlüler.
Yıllar boyunca bir çok müşterimiz ve müşteri adayımızla çalıştım. Bu çalışmalarımda bizzat gördüm ve yaşadım ki, herhangi bir kurumun verilerini korumada başlanacak temel nokta, doğru veri sınıflandırma sistem ve kültürünün oturtulması.
Verinin oluşumundan silinmesine kadarki yaşam döngüsü süresince eksiksiz korunması için, kurumların sınıflandırmanın gücünden nasıl yararlandıklarını aşağıdaki üç adım çok net göstermektedir.
1) Mevcut verilerinizi ve nerelerde saklandıklarını belirleyin.
Verilerin belirlenmesi, sigorta için değerli varlık envanteri çıkarılması benzeri bir süreçte işler. Veriye değer biçilir. Kurumiçi, hatta kısıtlı bir veri mi? Ya da müşteri kullanımına ait bir içerik mi?
Sahip olduğunuz verinin değerini ve nerede saklandığını belirlediğinizde, işinizdeki önemini temel alarak bu veriyi korumak için sınıflandırmaktan başlayarak doğru adımları atabilirsiniz.
2) Veri Güvenlik Ekosisteminizin ihtiyacına cevap verin
Günümüzde, kurumların uyumluluk düzenlemelerini karşılama ve müşteri güvenini korumaları için, veri güvenlik talepleri ciddi zaman ve araç yatırımı gerektirmektedir. Bunun anlamı, kurumunuzda farklı platformlarda verimli çalışmaya olanak sağlayacak güvenli bir altyapıyı oluşturmada çeşitli araçların kullanılmasının gerekli olduğudur.
Veri sınıflandırma, gömülü üstveriler (metadata) aracılığı ile güvenlik sisteminizdeki diğer araçlara, verilerin ne şekilde işlenmesi ve idare edilmesi gerektiği konusunda en büyük desteği sağlar.
3) Kullanıcılarınızı, Güvenlik Sisteminizin bir parçası olmaları yönünde teşvik edin, onları yetkilendirin
Teknoloji, insan katkısına olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Kullanıcılarınıza günlük işlerini yaparlarken ellerinden geçen verinin değerini bir an durup düşünmelerini sağlayan bir araç verdiğinizde, kurumunuzda sorumluluk bilincini arttırmış olursunuz.
Yaşam döngüsü boyunca korumakla yükümlü olduğunuz bir verinin önem derecesini doğru bir şekilde belirleme ve sınıflandırmada, en uygun kişi, o veriyi yaratan kullanıcıdan başka kim olabilir?
Verilerinizi korumak için sınıflandırmada nasıl yararlanabileceğiniz üzerine daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linkteki webinar kaydını (İngilizce) izleyebilirsiniz.
451 Research adlı küresel araştırma ve danışmanlık firmasından Bilgi Güvenliği Baş Analisti Garret Bekker ile beraber bu webinarda size, veri sınıflandırma kültürünün kurumunuza getireceği çok çeşitli faydalara odaklanacağız. İzlerken elde edeceğiniz bilgiler, kurumunuzdaki muhtemel bir veri sınıflandırma inisiyatifinde üst yönetiminizin, birim yöneticilerinizin ve çalışanlarınızın kabul ve desteğini kazanmanızda size destek olacaktır.
Yazan: Matt Luckett
Matt Luckett, Titus’ta müşterilerin veri korumaya ilişkin ihtiyaçlarını süreç içinde karşılamada onlarla işbirliği içinde çalışan bir iş ve sistem analistidir.